Uutiset vuosilta 2012-2020 löydät täältä »
StoryCraft-dokumenttielokuva
StoryCraft-dokumenttielokuvan ensiesitys Suomen käsityön museossa tiistaina 24.9. klo 15–18. Tapahtumaan vapaa pääsy!
StoryCraft-hankkeen toinen päätuotoksista on dokumenttielokuva, jonka tavoitteena on tuoda esille käsityöläisten uniikkia osaamista sekä kulttuurisia ympäristöjä, missä käsitöitä tehdään. Kansainvälinen yhteistyö helpottaa kestävän käsityötaidon ja kulttuuriperinnön hyvien käytäntöjen vaihtoa, räätälöitynä paikallisille alueille kattavampia tuotteita varten.
Tapahtumassa esittäytyy materialaisia ja hankkeen kansainvälisiä kumppaneita.
Klo 15–16 Taiteilijoiden puheenvuorot ja hankkeen esittely. Keskustelua.
Klo 16–18 StoryCraft-elokuvaesitys (n. 40 min). Elokuvan jälkeen aikaa kysymyksille ja keskusteluille sekä tutustumista taiteilijoiden tuomiin esineisiin. Tapahtuma järjestetään museon luentosalissa, johon mahtuu max. 50 katsojaa. Tapahtuman jälkeen elokuva julkaistaan katsottavaksi myös Suomen käsityön museon Youtube-kanavalle.
Tapahtumassa mukana olevat taiteilijat
Anitta Asunta-Plane
Anitta Asunta-Plane tekee keramiikkataidetta, rakua ja muita primitiivisiä polttoja omassa pajassaan, luonnonhelmassa. Omatekoiset lasitteet, lopullinen rakupoltto, leikittely tulella, hapetuksen ja pelkistämisen avulla syntyy lopputulos, taideteos, joka on aina edeltä arvaamaton yllätys!
Kim Kleist-Eriksen
Kim on Grönlannin alkuperäiskansaan kuuluva itseoppinut kuvanveistäjä ja käsityöläinen. Hän on syntynyt Sisimiutissa ja asuu nykyään perheineen pääkaupunki Nuukissa. Hänen materiaalejaan ovat mm. mursun luu ja sarvivalaan syöksyhampaat. Hänen töitään on mm. Nuukin taidemuseon kokoelmissa ja häneltä on ilmestynyt kirja “Eriagisaq”.
Anu Rinkinen
Popper Designin Anu Rinkinen piirtää ja maalaa kankaalle vahvoin värein ja tekstein elämän muistutuksia siitä, että kaikki ei ole niin vakavaa, mutta moni asia kuitenkin tärkeää. Anu pitää myös iki-ihanaa käsityöputiikkia Jyväskylän sydämessä.
Marianne Tiitinen-Ritvanen
Muotoilija ja käsityö- ja muotoilualan opettaja sekä Keski-Suomen muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Materia Ry:n puheenjohtaja. Ollut mukana yhdistyksen eurooppalaisen yhteistyön Erasmus+ -hankkeiden parissa vuodesta 2022.
Hannele Torniainen
Toimii freelancerina ja ohjaa erilaisia työpajoja, kuten vauvojen värikylpyjä, koululaisten taitopajoja, senioreiden katutaidetta. Ihmisen hyvinvointi ja ekologisuus kiinnostaa Hannelea ja erityisesti, kuinka siihen voidaan vaikuttaa luovien menetelmien avulla. Hän työskennellyt viime aikoina erilaisissa yhteisötaideprojekteissa, joiden tarkoitus on ollut aktivoida ihmisiä yhteisöllisen tekemisen avulla.
Igor Vitale
Italialainen Dr. Igor Vitale on psykologi ja kouluttaja. Hän on erikoistunut työ- ja organisaatiopsykologiaan ja tässä projektissa erityisesti käsityöhön, kestävään matkailuun ja maatalouteen liittyviin ammatteihin.
Taiteilijatapaaminen
Tiistaina 21.5. klo 17 – 19 Lutakon teeleidissä Taiteilijatapaaminen. Tule nauttimaan ainutlaatuisesta Teeleidin tunnelmasta ja teestä, sekä keskustelemaan Polte-vuosinäyttelyn teoksista – tai muuten vain juttelemaan!
Mukaan on lupautunut Anitta Asunta-Plane, Eeva Flyktman, Kati Haapanen, Suvi Nurmi ja Anu Rinkinen.
Schaumanin puistotie 2, pihassa ilmainen asiakaspysäköinti.
Uusia teoksia Taidelainaamossa
Taidelainaamo Ratamon hyllyille ja verkkokauppaan on tullut vuoden 2023 ja 2024 aikana lisää materialaisten teoksia Eeva Flyktmanilta, Hannele Torniaiselta ja Anne-Mari Ohra-aholta – tutustu Ratamoon ja teoksiin >
Taidelainaamo sijaitsee fyysisesti Jyväskylässä, Veturitallinkatu 6:ssa – verkossa osoitteessa https://www.jkltaidelainaamo.net/
Materialaisista Ratamossa teoksiaan myyvät myös Samuli Alonen, Anitta Asunta-Plane, Aino Kajaniemi, Aija-Leena Lääperi, Anu Rinkinen, Marianne Tiitinen-Ritvanen ja Kristian Venäläinen.
2.-25.5.2024 Polte
Näyttelyyn osallistuvat
Anitta Asunta-Plane, Eeva Flyktman, Kati Haapanen, Anu Jyrinki, Sari Linna, Suvi Nurmi, Katja Rauhamäki, Anu Rinkinen ja Hannele Torniainen
Avajaiset 30.4. klo 17 – tervetuloa!
Satelliittihaarat
Näyttelyn yhteistyöhaaroina toimivat Jyväskylän Sinfonia Palviljongissa (Lutakonaukio 12) ja Teeleidi (Schaumanin puistotie 2). Teokset ovat esillä Sinfonian esitysten 7.5., 8.5. ja 15.5. yhteydessä 3. kerroksen väliaikatilassa ja LutakonTeeleidin 2. kerroksen teesalongeissa 2.5. – 25.5.
Materian näyttely TAD-week, Tampere
29.9.-8.10.2023 Muodon viemää – luovuuden ja materiaalien kudelmat
Finlaysonin alue, Väinö Linnan aukio 15, TR5, 4 krs., Tampere
Avoinna ma-pe klo 12-18, la-su klo 12-16
Avajaiset pe 29.9. klo 18.30 alkaen – ilmoittautuminen avajaisiin »
Materia ry:n näyttelyssä on esillä käsityömuotoilua monilla eri tekniikoilla ja eri materiaaleista. Näyttelyn ytimessä on perinteinen käsityö ja muotoilun taito kunkin taiteilijan valitsemalla tavalla.
Näyttelytöiden valinnassa on painotettu käsityön tekemisen runsautta: erilaisia tekniikoita, materiaaleja pehmeästä kovaan ja ennen kaikkea ennakkoluulottomia kokeiluja. Näyttelyyn osallistuu 20 taitajaa. TAD Weekin näyttelyiden teemana on tänä vuonna toivo. Materian näyttelyssä toivo näkyy uskalluksena kokeilla tekijälleen uusia tekniikoita ja materiaaleja sekä uskona omiin taitoihin tulevaisuudessakin. Teoksissa toivo näkyy niin materiaalin saamissa muodoissa kuin teosten nimissä.
Tervetuloa käsityömuotoilun maailmaan, jossa luovuus kukoistaa ja käsillä tekeminen innostaa!
Osallistujat
Anitta Asunta-Plane, Eeva Flyktman, Kati Haapanen, Anu Jyrinki, Aino Kajaniemi, Ulla Lapiolahti, Sari Linna, Raija Manninen, Marjaana Niskanen, Suvi Nurmi, Anne-Mari Ohra-aho, Katja Rauhamäki, Pipa Rauhamäki, Anu Rinkinen, Juhani Risku, Leena Sipilä, Miia Suojala, Marianne Tiitinen-Ritvanen, Hannele Torniainen ja Kristian Venäläinen
Juliste Anu Rinkinen
TAD week
Tampereen arkkitehtuuri ja designviikolla 29.9.-6.10. on yhteensä neljäkymmentä innostavaa ja ajankohtaisia tapahtumaa ja näyttelyä. Tapahtumat sijoittuvat pääosin historialliselle Finlaysonin alueelle, mutta tapahtumia ja näyttelyitä on ympäri Tamperetta.
TAD Weekin näyttelyissä on esillä laaja kattaus arkkitehtuuria ja muotoilua, historiaa ja nykyaikaa, taidekäsitöitä eri materiaaleilla ja tekniikoilla toteutettuna, biotuotemuotoilua, installaatioita, valokuvia ja piirustuksia.
Lisätietoja materiary@materiary.fi | www.tadweek.fi
Uusi jäsen Raija Manninen
Materian joukkoon on liittynyt uusi jäsen, jyväskyläläinen kiertotalousajattelija ja valmentaja Raija Manninen. Raijaa kiinnostavat esineet, jotka ovat alkaneet ontumaan joko teknologian vanhentumisen tai muodin muuttumisen takia tai muuten ovat menettäneet käyttöfunktionsa ja hautautuneet kodin sedimenttikerroksiin.
Syksyllä valo siirtyy ulkoa sisälle 22.8.-15.10.2023, vuosinäyttely
Materia ry:n vuosinäyttely
Suomen käsityön museon Näytönpaikka, Kilpisenkatu 12. Avoinna 24/7.
Osallistujat
Anitta Asunta-Plane
Rakutekniikalla tehtyjä uniikkeja valaisimia ja peilejä.
Katja Rauhamäki
Frame of Light
Lasitaiteilija Katja Rauhamäen päämateriaali on vanha käytöstä poistettu ikkunalasi. Teoksissa lasi on sulatettu uusiin muotoihin, joissa valo ja varjot käyvät vuoropuhelua.
Pipa Rauhamäki
Tekstikirjottu mekko
Eeva Flyktman
Ystävyyden valo
Eeva Flyktman on jyväskyläläinen mosaiikkitaiteilija ja muotoilija (AMK). Eeva käyttää pääosin kiertätysmateriaaleja, ja kuvaa teoksissaan useimmiten kuvitteellisia ja todellisia tunnetiloja naishahmojen välityksellä.
Raija Manninen
Valoa vaikka muoviämpärillä -teoksella haluan piruilla meidän suomalaisten innostusta jonottaa ilmaisia muoviämpäreitä ovella kuin ovella. Mikä hiton vetovoima muoviämpärissä piileekään? Minua kiinnostaa työstää arkipäivän esineitä, jotka jotenkin ovat alkaneet ontumaan joko teknologian vanhentumisen tai käyttöfunktion katoamisen takia.
Välillä liikun kierrättäjien kanssa samoilla roskalaatikoilla ja tunkioilla. Sitten taas kyllästyn kaikkeen kuluneeseen ja haluan kirkkaita värejä. Ja teen kangastuksia (tekstiilitöitä) ja silloin kaikista tärkein on väri.
Suvi Nurmi
Tauotonta tajunnanvirtaa, 2023, hitsattu ruostumaton teräs
Olen luova puurtaja, taiteilija ja taidehitsaaja. Haluan sanottaa ajatuksia tunteita ja mielikuvia taiteen keinoin ja teen sen hitsaamalla teoksia ruostumattomasta teräksestä.
Kati Haapanen
Tunnollinen työntekijä, teoskokonaisuus, tehdään installaatiotyyppisesti suoraan näyttelytilaan. Valaistu mehiläispesä (Bee Kind).
Anu Rinkinen
Valo-Varjo, Valo-Pimeys -teos on sekatekniikalla valmistettu teospari, jossa valo muuttaa teoksen tunnelmaa.
Juliste Anu Rinkinen
Mielestä materiaksi -näyttely ja POPUP-kauppa 25.8.2023 asti
Mielestä materiaksi -kesänäyttely ja POPUP-kauppa jatkuvat pe 25.6.2023 asti – nyt todellakin vielä ehtii katsastaa näyttelyn ja kaupan, jos et sitä vielä ole ehtinyt tehdä!
Näyttelyssä 24 materialaisen usealla eri tekniikalla ja materiaaleilla valmistettuja teoksia. POPUP-kaupassa seitsemän materialaisen valmistamia tuotteita kotiin ja lahjaksi sekä materiaaleja tekemiseen.
Saarijärven Taitokeskus, Paavontie 4, avoinna ti-to 10-17, pe 10-15, la-ma suljettu. VAPAA PÄÄSY.
Näyttelygrafiikka Anne-Mari Ohra-aho
Kehruutyöpaja, uusi ajankohta to 10.8.
Kehruu-työpaja to 10.8. klo 10-16
Saarijärven Taitokeskus, Paavontie 4, 43100 Saarijärvi
Työpajan hinta 25 € sisältää materiaalit ja tarvittavien työvälineiden käytön.
Ilmoittautuminen suoraan ohjaajalle Hannele Torniainen, hannele.tornianen@gmail.com, puh. +358 (0)50 517 1797
Tutustutaan erilaisiin villa- ja kasvikuituihin, niiden karstaamiseen ja kehräämiseen. Kehräämistä harjoitellaan värttinällä, voit kokeilla kehräämistä myös vino- ja pystyrukilla.
Muut materialaisten työpajat kesän 2023 aikana
Sydämellinen mosaiikki to 13.7.
Nonstop-kankaanpainanta to 20.7.
Voimaantumispaja kierrätysmateriaaleista to 3.8.
Lue lisää >
Työpajat liittyvät materialaisten yhteiseen Mielestä materiaksi -kesänäyttelyyn, joka on Saarijärven Taitokeskuksen Vintti-galleriassa 17.6.-12.8.2023
Lue lisää >
Saarijärven Taitokeskus >
www.hanneletorniainen.net
Näyttelygrafiikka Anne-Mari Ohra-aho
Voimaantumispaja kierrätysmateriaaleista 3.8.
Voimaantumispaja kierrätysmateriaaleista torstaina 3.8.2023 klo 10-15
Saarijärven Taitokeskus, Paavontie 4, Saarijärvi
Osallistumismaksu 30 €/hlö sis. kaikki materiaalit ja työvälineiden käytön
Ilmoittaudu 31.7.2023 mennessä maksamalla kurssimaksu etukäteen Tiinasmokon verkkokaupassa Voimaantumispaja kierrätysmateriaaleista 3.8.2023 – LIVE
Osallistujamäärä max 10 henkiöä
Ohjaaja Raija Manninen
Anna itsellesi aikaa ja löydä käsillä tekemisen ja luomisen ilo
Voimaantumispajan lämmittelyksi sidotaan postikorteista, kutsukorteista tai kalentereiden kuvista ja kierrätyspapereista yövihko yöllä mieleen tulevien asioiden ylöskirjaamiseen.
Päätyönä tuunataan puuvillainen mainoskassi vaikkapa oman näköiseksi kirjastokassiksi boro- ja sashikotekniikoita hyödyntäen. Kankaina käytetään käytettyjä vaatteita, sukanvarsia ja uusien kankaiden ylijäämiä.
Jäähdyttelyksi, mutta jännityksestä vielä lämpimänä pysyen, muovaillaan koru muovipulloista ja muista muoviesineistä vanhoilla koruilla ja ketjuilla höystettynä.
Muut materialaisten kesätyöpajat
29.6. Kehruu, Hannele Torniainen
13.7. Sydämellinen mosaiikki, Eeva Flyktman
20.7. Nonstop-kankaanpainanta, Marjaana Niskanen
Lue lisää >
Työpajat liittyvät Materia ry:n Mielestä materiaksi -kesänäyttelyyn, joka on esillä Saarijärven Taitokeskuksen Vintti-galleriassa 17.6.-12.8.2023. Lue lisää >
Alakerrassa Taito-shopin yhteydessä Materian Popup-kauppa, jossa on myynnissä materialaisten tuotteita. Lue lisää >
Saarijärven Taitokeskus
Tiinasmoko
Näyttelygrafiikka Anne-Mari Ohra-aho
Nonstop-kankaanpainantatyöpaja 20.7.
Nonstop-kankaanpainanta, torstai 20.7.2023 klo 10-15
Saarijärven Taitokeskus, Paavontie 4, Saarijärvi
Ei ennakkoilmoittautumista – tule mukaan kun sinulle sopii to 20.7. klo 10-15
Osallistumismaksu 5-15 € riippuen valitsemastasi työstä, maksu sisältää kaikki työvälineet ja materiaalit
Ohjaaja tekstiiliartesaani Marjaana Niskanen
Lisätietoja antaa Marjaana marjaana@marjaananiskanen.fi / 0500 211 116
Työpaja toimii nonstop-periaatteella, voit osallistua silloin ja sen aikaa, kun sinulle itsellesi sopii eikä osallistuminen vaadi ennakkoilmoittautumista. Leikitellään väreillä ja muodoilla, ja hyödynnetään painoleimasimina erilaisia arkipäivän asioita. Työpajassa voit luoda itsellesi pienen kangasmuiston, kesäliinan tai kangaskassin.
Kankaanpainantatyöpaja sopii kaiken ikäisille eikä vaadi ennakkotietoja- tai taitoja. Tule tekemään kesämuistoja yhdessä ystävien ja perheen kanssa.
Lämpimästi tervetuloa!
Muut materialaisten kesätyöpajat
29.6. Kehruu, Hannele Torniainen
13.7. Sydämellinen mosaiikki, Eeva Flyktman
3.8. Voimaantumispaja kierrätysmateriaaleista, Raija Manninen
Lue lisää >
Työpajat liittyvät Materia ry:n Mielestä materiaksi -kesänäyttelyyn, joka on esillä Saarijärven Taitokeskuksen Vintti-galleriassa 17.6.-12.8.2023. Lue lisää >
Alakerrassa Taito-shopin yhteydessä Materian Popup-kauppa, jossa on myynnissä materialaisten tuotteita. Lue lisää >
Saarijärven Taitokeskus
www.marjaananiskanen.fi
Grafiikka Anne-Mari Ohra-aho
Sydämellinen mosaiikki -työpaja to 13.7.
Sydämellinen mosaiikki -työpaja to 13.7. klo 10-15
Saarijärven Taitokeskus, Paavontie 4, 43100 Saarijärvi
Hinta 49 € sisältää opetuksen ja kaikki materiaalit
Osallistujamäärä 6–8 opiskelijaa
Ohjaaja mosaiikkitaiteilija Eeva Flyktman
Teemme mosaiikkiteoksen sydämen muotoiselle vaneripohjalle. Käytämme mosaiikkipaloja ja -helmiä sekä kierrätyspaloja – mukaan voi ottaa halutessaan myös omia materiaaleja.
Lisätiedot ja ilmoittautuminen 8.7. mennessä suoraan opettajalle eeva.flyktman@gmail.com, +358 (0)44 573 0273
Muut materialaisten kesätyöpajat
Muut materialaisten kesätyöpajat
29.6. Kehruu, Hannele Torniainen
20.7. Nonstop-kankaanpainanta, Marjaana Niskanen
3.8. Voimaantumispaja kierrätysmateriaaleista, Raija Manninen
Lue lisää >
Työpajat liittyvät Materia ry:n Mielestä materiaksi -kesänäyttelyyn, joka on esillä Saarijärven Taitokeskuksen Vintti-galleriassa 17.6.-12.8.2023. Lue lisää >
Alakerrassa Taito-shopin yhteydessä Materian Popup-kauppa, jossa on myynnissä materialaisten tuotteita. Lue lisää >
Saarijärven Taitokeskus
www.instagram.com/eeva.fly
Grafiikka Anne-Mari Ohra-aho
Mielestä materiaksi -näyttelyn avajaiset pe 16.6.2023
Avajaisissa oli lämmin tunnelma ihan ilmojenkin puolesta ja mukava määrä vieraita. Näyttelyn koordinaattori Leena Sipilä kukitettiin ja näyttelyn avasi Saarijärveläinen kuvataiteilija Kirsi Tapper. Lisäksi mahtavat tarjoilut ja Saarijärven naisvoimistelijoiden ihastuttava catwalk-näytös kruunasivat avajaisillan. Näytöksessä esiteltiin materialaisten valmistamia ja/tai suunnittelemia tuotteita, kuten koruja, asusteita, vaatteita ja kodin tekstiilejä.
Avajaiskuvat kuvasi valokuvaaja Keijo Penttinen / PS-studio, www.ps-studio.fi
Saarijärven Taitokeskus
Vintti-galleria
Paavontie 4, 43100 Saarijärvi
Materialaisten työpajoja
Mielestä materiaksi -näyttelyn tiimoilta Saarijärven käsityökeskuksessa järjestetään materialaisten ohjaamia työpajoja kesän 2023 aikana.
TYÖPAJAT
to 29.6. Kehruu klo 10-16
Työpajan hinta 25 € sisältää materiaalit ja tarvittavat työvälineet, ohjaaja Hannele Torniainen. Tutustutaan erilaisiin villa- ja kasvikuituihin, niiden karstaamiseen ja kehräämiseen. Kehräämistä harjoitellaan värttinällä, myös vino- ja pystyrukilla voit kokeilla kehräämistä. Ilmoittautuminen suoraan opettajalle: hannele.tornianen@gmail.com, puh. +358 (0)50 517 1797
to 13.7. Sydämellinen mosaiikki klo 10-15
Ohjaajana mosaiikkitaiteilija Eeva Flyktman, hinta 49 €, sisältää opetuksen ja kaikki materiaalit, osallistujamäärä 6–8 henk.
Teemme mosaiikkiteoksen sydämen muotoiselle vaneripohjalle. Käytämme mosaiikkipaloja ja -helmiä, sekä kierrätyspaloja (mukaan voi ottaa halutessaan myös omia materiaaleja).
Lisätiedot ja ilmoittautuminen 8.7. mennessä suoraan opettajalle eeva.flyktman@gmail.com, +358 (0)44 573 0273
to 20.7. Non-stop kankaanpainanta klo 10-15
Ohjaaja Marjaana Niskanen, ei ilmoittautumista
to 3.8. Voimaantumispaja kierrätysmateriaaleista klo 10-15
Raija Manninen, ilmoittautuminen www.tiinasmoko.fi tai puh. +358 (0)40 502 2887
Saarijärven Taitokeskus
Paavontie 4, 43100 Saarijärvi
Näyttelygrafiikka Anne-Mari Ohra-aho
Materialaisten Popup-kauppa
Seitsemän materialaisen tuotteita myynnissä Saarijärven käsityökeskuksessa Mielestä materiaksi -kesänäyttelyn ajan 17.6.-12.8.2023.
Anitta Asunta-Plane, keramiikkaa
Eeva Flyktman, mosaiikkia
Anu Jyrinki, koruja
Marjaana Niskanen, painettuja tekstiilejä kotiin
Katja Rauhamäki, lasituotteita
Leena Sipilä, huopatuotteita
Hannele Torniainen, kortteja ja kehruukuituja
Saarijärven Taitokeskus, Paavontie 4, 43100 Saarijärvi, ti–pe 10–17, la 10-14, suljettu su-ma
Näyttelygrafiikka Anne-Mari Ohra-aho
Materializaatio 5.-29.4.2023
Materian neljän jäsenen yhteisnäyttely: Anitta Asunta-Plane, Eeva Flyktman, Katja Rauhamäki ja Pipa Rauhamäki. Avajaiset to 6.4.2023 klo 17-19.
Popper galleria & putiikki, Kilpisenkatu 9, Jyväskylä
Avoinna ke-pe 10-17, la 10-14.
Maailma taivaan takana 1.-25.3.2023
Taiteilija Suvi Nurmen teoksia ruostumattomasta teräksestä – tutustu taiteilijaan >
Avajaiset 1.3. klo 17-19.
Popper galleria & putiikki, Kilpisenkatu 9, Jyväskylä
Avoinna ke-pe 10-17, la 10-14.
Näyttelyt 2023
5.-29.4. Materializaatio – MATERIAN JÄSENTEN YHTEISMYYNTINÄYTTELY
Popper galleria, Kilpisenkatu 9, Jyväskylä
17.6.-12.8. Mielestä Materiaksi
Saarijärven Käsityökeskus, Paavontie 4, Saarijärvi – lue lisää >>>
22.8.-15.10. Syksyllä valo siirtyy ulkoa sisälle
Suomen käsityön museon Näytönpaikka, Kilpisenkatu, Jyväskylä
29.9.-8.10. Muodon viemää – luovuuden ja materiaalien kudelmat
Tampere, Finlaysonin alue, TAD WEEK –tapahtuma
Uusia jäseniä
Materiaan on liittynyt vuonna 2022 uusia jäseniä: Eeva Flyktman, Anu Jyrinki ja Suvi Nurmi.
Kova/Pehmeä 8.2.–3.4.2022, vuosinäyttely
”Tulkinta kovasta on toiselle materiaali, raaka-aine teoksen valmistamiseen. Toiselle kova on taas tulkinta teoksesta, se luo katsojalle tunteen kovuudesta. Sama asia on pehmeän kanssa.”
Materia ry:n vuosinäyttely
Suomen käsityön museon Näytönpaikka, Kilpisenkatu 12. Avoinna 24/7.
Osallistujat
Juhani Risku on arkkitehti, joka kehittää arkkitehtonista muoto-oppia, piirtäen ja muotoillen erimateriaaleista asumuksien malleja. Esillä olevat arkkitehtoniset konseptit, arkkitektonit, on tehty mm. puusta, savesta, kipsistä ja metalleista. Hänen toteuttamat asunnot ja rakennukset noudattavat näitä muotoja ja rakenteita.
Anu Rinkinen/Popper design on tekstiilintekijä omalla uniikilla tekniikalla. Kankaalle piirtyy naivistisia kuvia lennokkaan tarkalla viivalla. Kankaiden ohella uniikit keramiikkateokset tuovat kolmiulotteisuuden mukaan hänen töihinsä.
Marianne Tiitinen-Ritvanen on taideteollinen muotoilija, jonka rakkain alue muotoilu- ja käsitöissä ovat puutyöt ja korut. Marianne kokee tärkeänä säilyttää avoimen ja seikkailullisen ajattelun, ja siksi on viime aikoina käyttänyt materiaalina mm. peiliä.
Anitta Asunta-Plane on rakukeramiikkataiteilija, jonka taiteessa kuvastuvat Suomen luonto ja sen eläimet maustettuna ranskalaisella värimaailmalla. Kivisavi muotoutuu suunnittelupiirustuksen, kaavan ja levytekniikan avulla kolmiulotteisiksi linnuiksi, eläimiksi ja viime aikoina myös palapelimaisiksi asetelmiksi seinille.
Sari Linna on taidekäsityöläinen, jonka teoksissa lähtökohtana on useimmiten piirtäminen. Hän käyttää monenlaisia materiaaleja teoksiinsa, joihin hän kerää ideoita luonnosta, metsästä ja puutarhasta. Nämä pehmeät sisustustuotteet ovat syntyneet neulekoneella käsin neuloen ja reikäkortille piirrokset rei´ittäen.
Leena Sipilä on jyväskyläläinen huopataiteilija. ”Katselen, kummastelen ja uppoudun ideoimaan ja suunnittelemaan. Huovutan mielelläni yksilöllisiä vaatetus- ja sisustuskankaita, asusteita ja koruja. Olen innostunut kierrätyksestä ja hyödynnän sitä töissäni. Puurran yhtä aikaa monien ongelmien kimpussa. Arjen kaaos pitää minut liikkeessä, herkkänä uudelle ja löytämään omat ratkaisuni.”
Meri Linna on vaatesuunnittelija, jonka mieleisin materiaali on tällä hetkellä neulelanka. Neuleet valmistuvat käsiteollisesti neulekoneella. Neuleissa on käsin valmistettuja yksityiskohtia ja viimeistelyjä, jotka tekevät tuotteista uniikkeja, samalla antaen niille oman, käsintehdyn hengen. Luonto, ja sen värit ovat ehdottomasti suurimmat innoittajat suunnittelijan luomisprosessissakestävää kehitystä huomioiden.
Hannele Torniainen on taideohjaaja, joka nauttii löytöretkistä monenlaisten materiaalien ja tekniikoiden pariin. Esinekollaasit ja muut taideteokset syntyvätkin erilaisia esineitä, materiaaleja ja tekniikoita yhdistäen. Hannele on myös taideterapeuttisen ryhmän ohjaaja. Näissä pajoissa erilaiset moniaistiset maailmat vievät ryhmäläisiä omiin sisäisiin seikkailuihin itsetutkiskelun lähteille.
Sirpa Hasa on tekstiilitaiteilija, joka pitää hitaasta työskentelystä. Batiikit ja esillä oleva kirjailtu ekoprintti Sininen hetki ovat sitä hidastempoisuutta, johon kiireisessä maailmassa on ihana paeta. Pakoretket kertovat omia tarinoitaan, joista katsojat löytävät omat versionsa.
Metsämaa-kiertueen päätösnäyttely ja taidelainaamon Pop-up-näyttely 18.-28.8.2021, Forumin kauppakeskus
Näyttelyt avoinna 18.-28.8.2021 päivittäin klo 12-18
Forumin kauppakeskus, Kauppakatu 20-22, Jyväskylä, 2. kerros.
Monialainen visuaalisten taiteiden näyttely katsoo metsää läheltä ja kaukaa, kauniisti ja karusti. Keskisuomalaiset taiteilijat kuvaavat metsämaata ilmaisukeinojen ulottuessa videosta valokuvan kautta pronssiveistokseen ja performanssista huopaan ja maalauksiin. Lauantaina 28.8. näyttelyn lisäksi Jyväskylän keskustassa taiteilija Marko Kaiponen esittää performanssiaan ”Pystyyn kuivunut”, ja näyttelytilassa järjestetään Sade Hiidenkarin metsäpiirustus- ja haikurunotyöpaja kaikenikäisille.
Näyttely on viimeinen osa Visusti-hankkeen toteuttamaa kaksivuotista näyttelykiertuetta, joka ulottui 2020–2021 kymmeneen Keski-Suomen kuntaan. Kiertueelle kuratoitiin 49 taiteilijaa. Näyttelykiertue päättyy Jyväskylän keskustassa toteutettavaan kattavaan loppunäyttelyyn. Kiertuetta ovat rahoittaneet Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahasto ja Keski-Suomen kehittämisrahasto. Kiertueen toteuttivat Luovan valokuvauksen keskus, Jyväskylän Taiteilijaseura ja Materia ry yhteistyössä Keski-Suomen Tanssin Keskuksen ja Keski-Suomen elokuvakeskuksen kanssa.
Forumin 2. kerroksen tilassa esittäytyvät myös Jyväskylän taidelainaamot. Taidelainaamotoiminta Jyväskylässä laajeni keväällä, kun perinteikkään Galleria Beckerissä toimivan taidelainaamon rinnalle avattiin Ratamon taidelainaamo. Jyväskylässä kokeillaan valtakunnallisesti ainutlaatuista yhteistyötä, jossa taidelainaamosta voi lainata kuvataiteen lisäksi myös valokuvaa, muotoilua ja taidekäsityötä. Taidelainaamon valikoimista voi lainata taidetta kuukausimaksulla, mutta useimmat lainaajat ostavat teokset vähitellen itselleen.
Taidelainaamo Ratamo
Ratamon taidelainaamosta voi lainata muotoilua, taidekäsityötä, valokuvia ja grafiikkaa. Taidelainaamotoiminnasta vastaa Jyväskylän taiteilijaseura, Luovan valokuvauksen keskus ja Keski-Suomen muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Materia ry. Avajaiset 17.6.2021 klo 16.
Taidelainaamo Ratamo
Veturitallinkatu 6, 40100 Jyväskylä
MATERIA 10 -myyntinäyttely 20.3.-16.5.2021
Suomen käsityön museo, Ikkunagalleria, Kauppakatu 25, Jyväskylä – museon sivut >>
Avoinna ti–su klo 11–18 | Tiedotustilaisuus Suomen käsityön museo la 20.3. klo 11.00
OSALLISTUJAT Anitta-Asunta Plane, Meri Linna, Marjaana Niskanen, Marianne Tiitinen-Ritvanen, Leena Sipila ja Anu Rinkinen
Materia ry juhlii 10-vuotista taivaltaan näyttelyn merkeissä. Kuuden jäsenen myyntinäyttely aukeaa Suomen käsityön museon Ikkunagalleriassa lauantaina 20.3.2021. Jokainen muotoilija ja taiteilija pääsee esittelemään uutta tuotantoaan:
Anitta Asunta-Plane tuo tilaan uniikkeja rakukeramiikkateoksia. Design LeenaSin Leena Sipilä toteuttaa huopa-asusteita kevään väreissä ja StudioLinnan Meri Linna esittele asusteiden lisäksi neulevaatteita. Pikkuverstaan Marianne Tiitinen-Ritvanen on suunnitellut keväälle uuden naulakko-sarjan ja tarjoiluastioita. Marjaana Niskasen tutut kotieläimet esittäytyvät tekstiileistä tarjoilualustoihin. Popperin Anu Rinkinen juhlistaa sekä Materia ry:n 10-vuotistaivalta että omaa 25-vuotista taidekäsityöläisuran juhlavuotta uusin kuvioin tutuissa tuotteissa, kirjoissa ja tekstiileissä.
Myyntinäyttely jatkuu 16.5.2021 saakka.
Tiedotus ja lisätietoja
Pj. Marianne Tiitinen-Ritvanen, +358 (0)50 413 2752, materiary@materiary.fi
Näyttelytiedotus Anu Rinkinen / Popper design, +358 (0)400 914 417
Kunniajäsen
Sisustusarkkitehti Simo Heikkilä on valittu Materia ry:n kunniajäseneksi! Tutustu Simoon >
Taidelainaamotoiminta Jyväskylässä laajenee
Uusi taidelainaamo keskittyy muotoiluun, taidekäsityöhön, valokuvaan ja grafiikkaan
Jyväskylän Taiteilijaseura on toteuttanut Taidelainaamotoimintaa Jyväskylässä Galleria Beckerin yhteydessä jo 35 vuotta. Keväällä 2021 taidelainaamotoiminta laajenee Luovan valokuvauksen keskuksen ja Jyväskylän taidemuseon ylläpitämälle Galleria Ratamolle. Ratamon toimipisteen valikoimat tulevat keskittymään muotoiluun, taidekäsityöhön, valokuvaan ja grafiikkaan. Taidelainaamotoiminnan kehittämishankkeessa mukana ovat taiteilijaseuran lisäksi Luovan valokuvauksen keskus ja Keski-Suomen muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Materia ry. Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.
”Meillä on valtakunnallisesti ainutlaatuinen konsepti, sillä missään muualla taidelainaamo ei sisällä näin laajasti muotoilua, taidekäsityötä ja valokuvaa. Taidelainaamotoiminta on vilkasta ja kasvattanut suosiotaan koko ajan, ja uusien alojen tuleminen mukaan on hyvä lisä myös lainaamon asiakkaiden kannalta”, kertoo Jyväskylän taiteilijaseuran puheenjohtaja Kristiina Lempiäinen-Trzaska.
Luovan valokuvauksen keskuksen puheenjohtaja Mikko Auerniitty kertoo, että taidelainaamon aloittaminen Galleria Ratamolla on innostanut sekä Luovaketta että Jyväskylän taidemuseota. ”Voimme kehittää Ratamon tiloihin täysin uudenlaista palvelua ja lisätä niitä kanavia, joita valokuvaajilla on töidensä esille saamiseen. Kahden vuoden kokeiluhankkeen jälkeen arvioimme toimintaa, ja toivon että taidelainaamosta tulee pysyvä lisä Ratamolle.”
Taidelainaamon valikoimista voi lainata taidetta kuukausimaksulla, mutta useimmat lainaajat ostavat teokset vähitellen itselleen. ”Muotoilun osalta tämä tarkoittaa sitä, että taidelainaamoon ei tule käyttöesineitä, vaan uniikkiteoksia. Muotoilijoille ja taidekäsityön tekijöille konsepti on aivan uusi, ja tämä varmasti innostaa jäsenistöämme osallistumaan taidelainaamotoimintaan”, sanoo Materia ry:n puheenjohtaja Marianne Tiitinen-Ritvanen.
Jyväskylän taiteilijaseuran, Luovan valokuvauksen keskuksen ja Materian yhteistyötä on hiottu vuodesta 2019 alkaen Visusti-hankkeessa, jossa toteutetaan Metsämaa-näyttelykiertue, taiteilijasparrausta sekä taiteilijoita esittelevä videosarja. Taidelainaamotoiminnan kehittäminen on askel kohti pysyviä yhteistyömuotoja.
Lisätietoja antavat:
- Jyväskylän taiteilijaseura, Kristiina Lempiäinen-Trzaska, puh. 050 590 2595
- Luovan valokuvauksen keskus, Mikko Auerniitty, puh. 040 577 7951
- Materia ry, Marianne Tiitinen-Ritvanen, puh. 050 413 2752
No post found